Overleef een succesvolle Dry January

Borrel-Wijnvrij-Dry January-tips

Na de vele feestdagen waarbij het zeer gezellig was om een wijntje of een andere alcoholische drankje te nuttigen is het zwaar om mee te doen. Met onderstaande tips hopen wij van Wijnvrij dat je gemakkelijk de maand januari door heen komt. 

 

1. Begin met een dagboek te schrijven (stel je doelen vast!)

Aan het begin van de maand bedenk over waarom je een pauze wilt nemen van het drinken en schrijf dit op. Is het om beter te slapen? Is het om af te vallen? Is het om een beter voorbeeld te geven voor je kinderen? Als je dan een bijzonder sterke drang hebt om te drinken, kun je terugkijken op wat je hebt geschreven en jezelf aan je einddoel herinneren. Blijf de hele maand schrijven. Dit dagboek kan illustreren hoe het weggooien van alcohol het leven beter voor je maakt. Documenteer alles, van hoe je huid eruitziet, tot je humeur en energie, tot de uren slaap die je krijgt.

 

2. Doorbreek je routine

Als je gewend bent om naar huis te gaan en een glas rode wijn in te schenken, voel je je misschien een beetje verloren als je geen alcohol drink. Om dit nog wel in je routine te te houden, kan je altijd nog een alcoholvrije rode wijn drinken.  

Drinken wordt namelijk veroorzaakt door de triggers in de omgeving. Voor veel mensen kan die trigger zijn dat je je schoenen uittrekt en aan het einde van een lange dag gaat zitten. Maar als je je terugkeer naar huis uitstelt door bijvoorbeeld een fitnessles te volgen, boodschappen te doen of een film te kijken met een vriend, wordt je hele routine weggegooid, samen met je verlangen om te drinken. Je hoeft niet de hele nacht weg te zijn – het idee is om tenminste na het ‘betoverende uur’ thuis te komen, wat voor veel mensen 19.00 uur is. Bovendien zul je merken dat je avonden langer lijken en je voelt scherper aan voordat je naar bed gaat.

 

3. Zoek een vriend of groep

Het is hoe nu-pro Hilary Sheinbaum Dry January in eerste instantie bereikte . Ze heeft dat advies gevolgd bovenaan haar maandlange gids om nuchter te worden, The Dry Challenge . Deze persoon (of groep) zal er zijn om je gezelschap te houden als je probeert deel te nemen aan niet-drinkende activiteiten, als je met soortgelijke gevoelens en mogelijke obstakels wordt geconfronteerd en als je iemand nodig hebt. Op de Socials zijn er genoeg groepen waarbij er steun wordt geuit naar jou als sobere alcoholvrije persoon. 

 

4. Start een nieuw trainingsregime

Alcohol drinken vermoeid en droogt je uit, daarom is Dry January de beste tijd om een nieuwe sportschoolgewoonte te ontwikkelen . Zonder de drank zou je een golf van energie krijgen en als je meerdere keren per week gaat sporten, wil je misschien niet zo vaak naar de fles grijpen, zodat je je fris voelt in de sportschool. Heb je toch nog de behoefte naar een fles drank ga dan naar de webshop

 

5. Zoek een vervanger

Als drinken een gewoonte is, moet je een vervangend slokje vinden. Water is altijd de beste keuze. Een hoog ijswater zal het echter niet voor iedereen doen. In dat geval moet je op zoek naar manieren om het water lekker te laten smaken en speciaal te laten voelen. Probeer het met gesneden citrusvruchten, bessen of komkommer en munt.  Is dit hem ook niet en wens je echt nog de alcohol smaak maar niet de lasten ga dan naar webshop van Wijnvrij. Wij hebben de beste en lekkerste alternatieven voor de vele alcoholische dranken uitgezocht en brengen deze tot aan je voordeur. 

 

6. Heroverweeg borrels

Voor sommigen zal de aanwezigheid van alcohol te veel verleidingen met zich meebrengen. Voor anderen is het niet erg.  Als het bijzonder uitdagend is, kun je een maand lang beter een pauze nemen van activiteiten zoals borrels of alcoholdiners met vrienden.

 

7. Ontwikkel een nieuwe manier om ermee om te gaan.

Als een glas wijn een manier is om de dag te ontstressen, heb je een alternatieve manier nodig om te sudderen. Wanneer de tijden krap worden en je op zoek bent naar een drankje of stress-eten, Leidt dit af of vertraag dit. Verlaat de keuken en ga naar een andere kamer om een boek of tijdschrift te lezen. Doe een paar lichte rek- of ademhalingsoefeningen. Vaak als je het uitstelt, vind je, weet je wat en dus heb je het niet nodig.

 

8. Onthoud waarom je een droge maand hebt

Mensen moeten zich realiseren dat ze op bepaalde tijden willen drinken en dat is volkomen normaal. Het is duidelijk dat alcohol plezierig kan zijn – als het dat niet was, zou niemand ooit drinken. Als je de drang voelt om te genieten, zeg tegen jezelf : “Natuurlijk wil ik drinken, maar ik kan ervoor kiezen om vandaag niet te drinken omdat …” en je te concentreren op je doelen.

 

9. Wees lief voor jezelf

Omdat drinken zo ingebakken zit in onze cultuur of je nu een bruiloft viert of rouwt om het verlies van een vriend, kan het heel moeilijk zijn om een hele maand geen alcohol te drinken.  Mensen zijn vaak hun eigen ergste critici en worden boos op zichzelf – en geven op hun droge maand – als ze één alcoholische drank op hebben. Als dit gebeurt, doe er zand overheen en noem het een One-Drink January of een Damp January en ga verder waar je was gebleven. Onthoud dat het punt van een maand zonder alcohol proberen niet is om je slecht over jezelf te voelen. Het doel is om je meer bewust te worden van de rol die alcohol in je leven speelt. Als het ertoe leidt dat je minder drinkt dan je normaal doet, is dat een overwinning, zelfs als je nog steeds van een alcoholische drank genoot.

 

10. Houd de vaart erin

Stel voor jezelf regels op over hoe je in de toekomst met alcohol wilt omgaan.  Door richtlijnen vast te stellen, voorkom je dat je terugvalt in je oude routine. De sleutel is om specifiek te zijn. In plaats van “Ik ga nu minder drinken”, zeg je dat je alleen op vrijdag- en zaterdagavond gaat drinken en alle andere dagen alcoholvrije dranken. Terwijl je toch bezig bent, overweeg dan ook een limiet, zoals het drinken van een glas wijn. 

 

11. Weet wanneer je hulp moet krijgen van een professional

Als de drang om te drinken je niet meer in de hand hebt, je je schuldig voelt over je drinken of als het problemen voor je op het werk of in je relaties veroorzaakt en je niet kunt stoppen met drinken, kan alcohol een probleem zijn geworden dat Dry January gewoon kan niet repareren.  Het eerste wat ik moet doen, is proberen een therapeut te vinden die duidelijk een specialiteit heeft in stoornissen in alcoholgebruik. Samen met jouw therapeut kan je situatie beoordelen en uitzoeken wat er aan de hand is en hoe je op een gezondere en gelukkiger manier vooruit kan gaan.

 
#AlcoholvrijeLimoncello #Alcoholvrijedrank #AlcoholvrijeAperitief #Pallini #Alcoholvrij #LimoncelloSpritz #nonalcoholic #sober #babyshower #lekker #wijnvrij #zomer #geenalcohol #geenwijn #slijterijvrij #slijterij #alcoholvrijeslijterij #health #lifestyle #healthy #healthylifestyle #wijnvrijweekend #drydecember #Cocktails #DryJanuary #AlcoholvrijeLimoncello #Alcoholvrijedrank #AlcoholvrijeAperitief #Zwanger #Tips

 

 

Winkelwagen